About me







O meu nome é Mónica e sou fotógrafa e food stylist profissional e também bloguer.
Filha do Norte, vivo em Gaia com o meu marido e os meus dois filhos, algures entre o frio Atlântico e o lindo rio Douro, mesmo em frente ao Porto.

Este blog  nasceu em 2008, da minha necessidade de extravaso criativo e de um amor incondicional pela beleza e sabor da comida.
Comecei a cozinhar muito cedo, benefício de ser neta de uma mulher do Douro e de outros tempos que me teve sempre por perto, entre a bainha do seu avental e a colher de pau que ia mexendo o esturjido. Foi ela que me ensinou, mesmo sem precisar de usar palavras, que há muitas formas de dar amor e que cozinhar é um caminho para o coração.

E é por isso que nas minhas crónicas vão encontrar muitas vezes as minhas pessoas , a cozinha portuguesa e as suas histórias, comidas do mundo, mercados, os montes do Gerês, viagens, ingredientes e algumas aventuras. Tudo gravita à volta das receitas que vou criando ou reproduzindo.

Eu cresci a saltitar entre três cozinhas que me acrescentaram muito mas a da minha avó foi a mais importante de todas. Gestos, cheiros e sabores que de alguma forma me moldaram. Cozinhar e comer bem sempre fizeram parte do meu dia a dia e para além disso, sempre me senti muito atraída pela comida enquanto objeto de contemplação, o que me levou a dar início ao meu trabalho freelance de fotografia de comida e de food styling.

Trabalho num estúdio em minha casa. Um espaço muito particular, cheio de adereços e todas as coisas que me inspiram e que são importantes para o trabalho que desenvolvo. Peças soltas que se alinham tendo em conta texturas, cores e formas, para criar uma imagem de comida perfeita. Uma imagem de comida que conta uma história e desperta emoções em quem a vê.



In English

My name is Mónica and I´m a professional photographer and food stylist and also a blogger.
Daughter of the North, I live in Gaia, somewhere between the cold Atlantic and the beautiful Douro river, just in Front of Porto city.

Pratos e Travessas was created  in 2008, mainly as a way to have a place for creative overflow and also because of my great love for the beauty and flavor of food.
I started cooking at a very young age, benefit of being the granddaughter of a woman of the Douro and of other times, that always had me around, between the hem of her apron and the wooden spoon that stirred the esturjido. It was her who taught me, even without needing to use words, that there are many ways to give love and that cooking is a path to the heart.

That´s why in my chronicles, you will  find lots of times  my husband and my two boys and also loved ones. But there´s more: Portuguese cuisine and it´s stories, foods from around the world, markets, the hills from Gerês, travels, ingredients and some adventures. Everything blends together and develops around the recipes I create and/or  reproduce.

I grew up bouncing around between three different kitchens, that some how added so much to the person I am today, but by far my grandmother´s was the most important one for me. Gestures, scents and tastes that some how shaped me. Cooking and eating good food, have always been an important part of my day to day life and besides, I always felt very attracted to food as an object of contemplation, which led me into the fascinating world of photography and food styling.

I work in a studio in my house. A very personal world, filled with props and all sorts of things that inspire me and that are important for the development of my work. Loose pieces that come together taking account of textures, colors and shapes, to create the perfect food photo. A food photo that tells a story and evokes emotions in the beholder.




2010:
Cozinhei em direto na "Praça da Alegria" - RTP1

2012:
Fui convidada para fazer uma exposição fotográfica no CAE - Figueira da Foz.

Dei um workshop de fotografia e food styling no Arquivo Fotográfico da Figueira da Foz.

O Pratos e Travessas foi o primeiro blog português a ser nomeado, entre 40.000 blogs de todo o mundo, para os BFBA, (Best Food Blogs Awards) da revista americana Saveur.
Foi também o único blog nesse ano, a ser nomeado nas duas categorias de fotografia então existentes.

2012 a 2013:
Já são vários os  trabalhos de fotografia e Food Styling que realizei, em Portugal e maioritariamente para o estrangeiro: U.S.A., Alemanha, França, Inglaterra, Austrália.

O meu trabalho já foi publicado em revistas  e sites como:

I Like Blogs Magazine Wall Street International Magazine
SBS Australia
Epicurious
Lust Auf Genuss
Eat and Meet Like a Men
Activa
Huffington post
Fork magazine
Canada.com



Para dizer olá e trocar ideias comigo:  monica_pinto@live.com.pt

Para qualquer assunto profissional: pro_ monicapinto@hotmail.com




In English

2010:
I cooked live in a portuguese TV show from RTP1

2012:
I was invited to exhibit my work at CAE - Figueira da Foz

I teached a photography and food styling workshop at the Photographic Arquive of Figueira da Foz.

Pratos & Travessas was the first portuguese blog to be nominated for Saveur Magazine BFBA and the only blog that year to be nominated in the two photography categories.

2012 to 2013:
I´ve been working in several projects in Portugal but mostly abroad: USA, France, England, Germany, Australia.

My work has been published:

Wall Street International Magazine
SBS Australia
Epicurious
Lust Auf Genuss
Eat and Meet Like a Men
Activa
Huffington post
Fork magazine
Canada.com


If you want to say hi or clear any doubt, please contact me at:  monica_pinto@live.com.pt

For any professional matter please contact me at: pro_monicapinto@hotmail.com




All content copyright 2008-2016 © Mónica Pinto

Print Friendly and PDF
UA-16306440-1